Osuuskunta Mekastamo yhdistää kasvatus- ja media-alaa

Joensuulainen osuuskunta Mekastamo on kolmentoista jäsenen työosuuskunta, jonka erityispiirteenä on pyrkimys yhdistää kasvatus ja media-alan osaamista tuotteisiinsa. Tuotteiden lisäksi alat yhdistyvät myös useiden jäsenten osaamisessa.

Jaa artikkeli

Joensuulainen osuuskunta Mekastamo on kolmentoista jäsenen työosuuskunta, jonka erityispiirteenä on pyrkimys yhdistää kasvatus ja media-alan osaamista tuotteisiinsa. Tuotteiden lisäksi alat yhdistyvät myös useiden jäsenten osaamisessa. Osuuskunnan jäsenet medianomit Jonna Tahvanainen ja Piia Vattulainen kertoivat osuuskunnan toiminnasta Joensuun seminaarissa.

Kuinka Mekastamo syntyi?

”Olin Mannerheimin lastensuojeluliiton kurssilla, kun minulle tuli idea kasvatusalan palveluita toteuttavasta osuuskunnasta. Kurssilta löytyi saman tien muita asiasta kiinnostuneita kulttuuri- ja taidealan ammattilaisia ja osuuskunta perustettiinkin pian”, pian myös sosionomiksi valmistuva Vattulainen kertoo. ”Olemme ylpeitä siitä, että aloitimme nollasta ja olemme saaneet omalla toiminnalla aikaiseksi sen, että palveluitamme on alettu ostamaan.”

Mitä yrityksenne tekee?

”Mekastamo tarjoaa pääasiassa kasvatus ja media-alan palveluita, myös yhdistäen niitä. Tämä onnistuu muun muassa leirejä, kerhoja ja koulutuksia järjestämällä. Yritys tuottaa lisäksi esimerkiksi tilauskuvauksia, videoita ja verkkosivuja samoin kuin tekstintuotantopalveluita.”

Miten osuuskunnan toiminta on järjestetty?

Osa jäsenistä tekee omia töitään osuuskunnan kautta, mutta myös yhteistä tekemistä löytyy ja kaikille pyritään töitä hankkimaan. Kaikki toiminta kirjanpitoa lukuun ottamatta on omissa käsissä.

”Emme halunneet osuuskuntaan titteleitä, joten toimitusjohtajaakaan emme ole valinneet. Mekastamon hallitus vaihtuu vuosittain, myös hallituksen puheenjohtaja vaihtuu”, hallituksessa itsekin istuva Tahvanainen kertoo.

Minkälainen on jäsenen rooli Mekastamossa?

”Kaikilla jäsenillä on vastuu toimia aktiivisesti osuuskunnassa markkinoiden omia ja koko osuuskunnan palveluita. Kaikki jäsenet hinnoittelevat omat työnsä osuuskunnan sivukulujen puitteissa. Samoin he hoitavat sopimusten tekemisen asiakkaiden kanssa.”

Teksti ja kuva: MATTI KETOLA

Left Menu Icon
Right Menu Icon