Puolueilta sympatiaa osuustoiminnalle

Neljän suurimman puolueen kakkosketju ei yllättänyt Pellervon Päivien poliitikkopaneelissa.

Jaa artikkeli

Neljän suurimman puolueen kakkosketju ei yllättänyt Pellervon Päivien poliitikkopaneelissa.

Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmien puheenjohtajien sekä SDP:n vaalipäällikön puheenvuoroissa kuulsi läpi varovaisuus. Raskaassa taloustilanteessa ei uskalleta luvata kovin paljon edes eduskuntavaalien kynnyksellä. Perussuomalaisten Jari Lindström väläytti ainoana panelistina ruoan arvonlisäveron laskemista.

Paneelin yleisöaplodit keräsi Tytti Tuppurainen (sd.), joka moitti Valtioneuvoston kanslian omistajuusraporttia. Raportin mukaan osuuskunta ei ole enää toimiva liiketaloudellinen malli, joten valtion tulisi tukea osuuskuntien muuttamista osakeyhtiöiksi.

”En tiedä millä sanoilla kuvaisin raporttia. Se on pöyristyttävä ja karmiva! Raportti osoittaa vieraantumista suomalaisesta yhteiskunnasta”, Tradekan edustajistossa istuva Tuppurainen pamauttaa.

”Tässä on ehkä vedetty mutkia suoraksi. Minusta raportti on osa laajempaa keskustelua suomalaisen omistajuuden kehittämisestä. En itse löytänyt raportista ajatusta, että osuuskunnat pitäisi lakkauttaa”, Arto Satonen (kok.) rauhoittelee.

 

Puheista päätöksiin

Keskusta ja perussuomalaiset löytävät yhteisen linjan kotimaisen energian painottamisesta. Kotimaisen omistuksen arvostus näkyy kaikissa puolueissa, joskin Kokoomus näyttää suhtautuvan muita suopeammin myös ulkomailta Suomeen suuntautuviin investointeihin.

”Kotimainen omistajuus on arvo sinänsä. Suhde yritykseen ja työntekijöihin on ihan erilainen kuin Amerikan mummolla, jolla ei ole mitään siteitä tänne. Perheyrityksen kvartaali voi olla 25 vuotta”, Jari Lindström painottaa.

Yleisökysymyksessä penättiin konkreettisia keinoja säätelyn purkamiseen. Tuppurainen muistuttaa, että säätelyllä pyritään usein turvaamaan työntekijöiden oikeuksia tai pitämään huolta ympäristöstä.

Keskustan Kimmo Tiilikaisen mukaan konkreettisia ehdotuksia on kertynyt jo korkea pino. Nyt tarvitaan lähinnä päätöksiä niiden toteuttamiseen.

”Esimerkiksi monet luvat ovat määräaikaisia: niitä täytyy hakea uudestaan, vaikka olosuhteet eivät olisi muuttuneet”, Satonen kertoo.

Maaseudun infrastruktuuriasiat jäivät ajan puutteen vuoksi käsittelemättä. Nelikko lupasi kuitenkin kuunnella Pellervon edustajien terveiset vaalien jälkeen.

Kokemus on osoittanut, että vaalien alla löytyy ymmärrystä osuustoiminnalle, mutta vaalien välissä asia tahtoo unohtua”, paneelia luotsannut Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm muistuttaa.

Jos panelistien lupaus pitää, tällä kertaa ei käy niin.

Teksti: HANNA MOILANEN
Kuva: OLLI HÄKÄMIES

Left Menu Icon
Right Menu Icon