Viikistä löytyy yrittäjähenkeä

Työelämä ja opiskelu ovat tulleet jatkuvasti lähemmäs toisiaan ja kehitys jatkuu tulevaisuudessa.

Jaa artikkeli

Työelämä ja opiskelu ovat tulleet jatkuvasti lähemmäs toisiaan ja kehitys jatkuu tulevaisuudessa.

Samaan suuntaan arvioivat Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellisessä opiskelevat Mattias Anomaa, Eeva Linnainmaa sekä Diana Selkälä: ”Kiinteä yhteys työelämän ja opiskelujen välillä on alallamme erittäin tärkeää, koska se tukee verkostoitumista ja ennen kaikkea antaa mahdollisuuden soveltaa oppimaansa yritysten ja instituutioiden kautta saaduissa työtehtävissä.”

Niinpä kun yliopiston koetilan johtaja Miika Kahelin ehdotti opiskelijoille osuuskunnan perustamista, koska halusi työllistää maatalousylioppilaita koetilan töissä, oli päätös yrityksen perustamisesta helppo tehdä.

”Näimme osuuskunnan ainoana mahdollisena vaihtoehtona opiskelijoiden työnvälityksen suhteen ja esimerkkinä toimi metsäylioppilaiden osuuskunta Uniforst”, kertoo hallituksen jäsen Eeva Linnainmaa, joka opiskelee toista vuotta kotieläintiedettä Viikissä. Jo vuonna 2013 perustettu Uniforst jakoi oman kokemuksensa opiskelijaosuuskunnan perustamisesta ja auttoi maatalousylioppilaita osuuskuntansa luomisessa.

Osuuskunta luonnollinen valinta

”Osuuskunnan tarkoituksena on auttaa maatalousylioppilaita työllistymään ja saamaan työkokemusta, sekä tutustumaan alan yrityksiin, johon työnvälitys on paras keino,” neljättä vuotta maatalousekonomiaa opiskeleva hallituksen puheenjohtaja Mattias Anomaa kertoo. ”Autamme myös yrityksiä löytämään tulevaisuuden ammattilaiset jo opiskeluaikana. Toimimme siis linkkinä työpaikan ja työn tekijän välillä.”

Osuuskunnassa toimiminen ei ole osa opintoja eikä siitä saa opintopisteitä, mutta sitäkin enemmän kokemusta ja tietoa omasta alasta: ”Se on lopulta todella tärkeää ja arvokkaampaa tulevaisuutta ajatellen. Pääsy oman alan työympäristöön jo itsessään antaa käsityksen maataloudesta ja sen sidosryhmien toiminnasta.”

Osuuskuntaa alkoi puuhata yhdeksän perustajajäsentä ja valmistelevassa hallituksessa on nyt kolme jäsentä, ensi vuonna suunnitelmissa on nostaa lukumäärä ainakin viiteen. Nimeksi osuuskunnalle valittiin Tähkä – maatalousylioppilaiden osuuskunta.

Yritysmuotona osuustoiminta oli kaikille tuttua osuuspankin jäsenyyden sekä tuottajaosuuskuntien kautta. Vaikka kokemusta osuuskunnan perustamisesta ei kenelläkään ollut, tarve ja halu löytyivät: ”Osuuskunnan, tai ylipäänsä ensimmäisen yrityksen perustamiseen liittyy aina haasteita, sillä mitään rutiineja tai toimintatapoja ei ole, vaan kaikki on luotava itse alusta asti. Yliopisto auttaa meitä ensimmäisten toimeksiantojen muodossa, mutta muuten olemme tehneet projektia itse.”

Oppiiko yliopistossa työelämävalmiuksia?

Yliopiston tehtävä on luoda edellytykset yrittäjähenkiselle ilmapiirille.

”Yrittäjähenkinen ilmapiiri luo ympärilleen kiinnostusta ja halua omalle yrittäjyydelle ja yrityksen perustamiselle”, muotoilee osuuskunnan tuleva toimitusjohtaja Diana Selkälä, joka opiskelee kotieläintiedettä kolmatta vuotta.

”Yliopisto ei niinkään tarjoa työelämävalmiuksia, vaan niiden hankkiminen on opiskelijasta itsestä kiinni. Tarjoavia tahoja kuitenkin löytyy, esimerkiksi ainejärjestöt ja erilaiset tarjolla olevat koulutukset valmentavat opiskelijoita hyvin työelämää varten.”

Erityisesti Helsinki Think Company on Viikin toimipisteensä avulla lisännyt yrittäjyyden näkyvyyttä, sekä siten myös yrittäjätietoisuutta ja -henkisyyttä opiskelijoiden parissa merkittävästi. Se on Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston luoma yrittäjäyhteisö, joka tuo yhteen opiskelijoita, tutkijoita ja yrittäjiä toivoen verkostoitumisen luovan uusia ideoita, jotka jalostuisivat lopulta liiketoiminnaksi.

 

Tähkä kiinnostaa opiskelijoita

Osuuskunnan lanseeraustilaisuus kaikille maatalousylioppilaille pidettiin joulukuun alussa.

”Positiivinen vire on opiskelijoiden keskuudessa havaittavissa ja odotammekin jäsenrekisterin täyttymistä. On huomattavissa, että osuuskunnalle on ollut jo tarve. Realistinen tavoitteemme on, että vuoden sisällä osuuskunnassamme on sata jäsentä”, perustajat uskovat.

Maataloustieteellisessä aloitti vuonna 2016 opiskelunsa 74 maataloustieteilijää ja 14 maatalousekonomistia, jäsenpotentiaalia on siis satoja opiskelijoita.

Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta on Suomen ainoa yliopistotasoista koulutusta alalla järjestävä oppilaitos ja osuuskunta Tähkä on tarkoitettu erityisesti maatalousylioppilaille. Jäseneksi voi liittyä missä vaiheessa opintoja tahansa, vaikka heti opintojen alussa. ”Sääntöjemme mukaan jäsenen on oltava maatalous- metsätieteellisen tiedekunnan jäsen, mikä tarkoittaa, että valmistuttuaan jäsenen on erottava. Osuusmaksu on 50 euroa.”

 

Tulevaisuudessa tarvitaan yrittäjäasennetta

Maatalousylioppilaiden parista yrittäjähenkisyyttä löytyy ehkä keskivertoa enemmän, koska monen opiskelijan taustalla on perheen maatilayritys. Yrittäjähenkisyys ei välttämättä päädy kaikkien kohdalla oman yrityksen perustamiseen, mutta Tähkän perustajien mukaan osassa työllistymismahdollisuuksista tarvitaan myös yrittäjähenkeä: ”koska alamme kehittyy jatkuvasti, vaatii se työntekijältäkin innovatiivisuutta ja kykyä hakea ja löytää uusia menetelmiä. Tulevaisuudessa pärjäävät ne, jotka haluavat jatkuvasti oppia uutta ja kehittyä. Yliopisto korostaa tutkimusta, mikä on tärkeää, mutta opiskelijoista harva alkaa tutkijaksi.”

Osuuskunta tuskin jää perustajien viimeiseksi projektiksi: ”Olemme kaikki kolme visionäärejä ja nyt kun jää on rikottu ja yrityksen perustamisesta on kokemusta, voimme pienemmällä kynnyksellä lähteä uusiin seikkailuihin.”

 

Teksti: Hanna Muukka

Left Menu Icon
Right Menu Icon