Maailman tuottajajärjestö kokoontuu kesäkuussa Helsingissä

Maailman tuottajajärjestön WFO:n puheenjohtaja William Rolleston vieraili huhtikuussa Suomessa. Uusiseelantilainen Rolleston oli valmistelemassa WFO:n yleiskokousta, joka järjestetään Helsingissä 12.-15. kesäkuuta. Finlandia-taloon odotetaan yli 400 osallistujaa, joista noin 250 tulee ulkomailta.

Jaa artikkeli

Maailman tuottajajärjestön WFO:n puheenjohtaja William Rolleston vieraili huhtikuussa Suomessa. Uusiseelantilainen Rolleston oli valmistelemassa WFO:n yleiskokousta, joka järjestetään Helsingissä 12.-15. kesäkuuta. Finlandia-taloon odotetaan yli 400 osallistujaa, joista noin 250 tulee ulkomailta.

Mukaan toivotaan mahdollisimman paljon myös suomalaisia tuottajaosuuskuntien edustajia.

”Viljelijät eri puolilta maailmaa saavat mahdollisuuden tutustua Suomeen. Esillä ovat myös järjestön kauppapoliittiset tavoitteet ja ruokaturva, mikä varmasti kiinnostaa osuuskuntia”, toteaa Rolleston.

WFO:n ykkösmiehen mukaan tuottajilla on edessään kaksi haastetta: torjua ilmastonmuutosta pienentämällä hiilijalanjälkeä ja toisaalta ruokkia maapallon kasvava väestö.

Tehtävä ei ole helppo, sillä eri maiden viljelijöiden intressit ovat erilaisia erityisesti kauppapolitiikassa.

 

Lääkäristä karjankasvattajaksi

William Rolleston on itsekin maanviljelijä. Hän pyörittää 5 000 hehtaarin lammas- ja lihakarjatilaa Uuden-Seelannin Canterburyssä. Hänellä on veljensä kanssa myös tuotantoeläinten verivalmisteisiin erikoistunut yritys.

Vuonna 1987 viljelijäksi ryhtynyt Rolleston on koulutukseltaan lääkäri. Hän löytää ammateista yhteisiä piirteitä.

”Sekä lääkäreiden että viljelijöiden täytyy tehdä päätöksiä, jotka perustuvat puutteellisiin tietoihin. Sairauksien hoidossa on yhtä paljon epävarmuustekijöitä kuin markkinoiden liikkeissä tai säässä”, Rolleston vertaa.

Uusi-Seelanti on Suomen tavoin yksi maailman vahvimpia osuustoimintamaita.

Esimerkiksi vuonna 2001 perustettu Osuuskunta Fonterra on maailman neljänneksi suurin maidonjalostaja. Osuuskunta jalostaa Uudessa-Seelannissa 18 miljardia litraa maitoa vuodessa, mikä on 86 prosenttia maan koko maitomäärästä. Fonterran muodostaa yhteensä 10 500 maidontuottajaa.

Silver Fern Farms -osuuskunta on puolestaan Uuden Seelannin suurin lihanjalostaja, joka vie lihaa 55 maahan. Osuuskunnassa on 16 000 lihantuottajajäsentä.

”Myös yksi maamme suurimmista supermarket-ketjuista, Foodstuffs, on osuuskunta”, Rolleston täydentää.

Tuottajien yhteinen äänitorvi

Hyväntuulinen Rolleston vaikutti Osuustoiminta-lehden haastattelussa yllättävän rennolta siihen nähden, että hän oli saapunut Suomeen edellisyönä maapallon toiselta puolelta. Seuraavana päivänä hän kiiruhtaisi Roomaan, jossa on WFO:n päämaja.

Järjestö pyrkii toimimaan kaikkien viljelijöiden edustajana ja puolestapuhujana globaaleilla foorumeilla ja sitä kautta parantaa tuottajien, heidän perheidensä sekä maaseutuyhteisöjen taloudellista ympäristöä.

Suomesta WFO:ssa on Pellervon lisäksi mukana MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC. WFO:ssa on Jäsenjärjestöjä tällä hetkellä 71.

Teksti ja kuva: RIKU-MATTI AKKANEN

Left Menu Icon
Right Menu Icon