Mordvan tasavalta – Osuustoiminnan opetusta Venäjän malliin

Mordvan tasavallassa Keski-Venäjällä toimii osuustoimintayliopisto Russian University of Cooperation. Kyseessä on osuuskuntayritysmalliin erikoistunut laitos, mutta tarjolla on myös valtionhallintoon ja rahoitusjärjestelmiin liittyviä kursseja.

Teksti: RIKU-MATTI AKKANEN
Jaa artikkeli

Mordvan tasavallassa Keski-Venäjällä toimii osuustoimintayliopisto Russian University of Cooperation. Kyseessä on osuuskuntayritysmalliin erikoistunut laitos, mutta tarjolla on myös valtionhallintoon ja rahoitusjärjestelmiin liittyviä kursseja.

Russian University of Cooperation -yliopisto on kymmenen Venäjän johtavan taloustieteen laitoksen joukossa. Mordvan pääkaupungissa Saranskissa sijaitseva osuustoimintayliopisto ei kuitenkaan Venäjällä ole täysin ainutlaatuinen oppilaitos.

Myös Länsi-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa toimii vastaava laitos Belgorod University of Cooperation, Economics and Law.

Belgorodin yliopiston vieraileva luennoitsija on muuten tutkimusjohtaja Hagen Henrÿ Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista. Belgorodissa ollaan kiinnostuneita etenkin Helsingin yliopiston koordinoimasta osuustoiminnan ja yhteisötalouden verkko-opetuksesta (Co-op Network Studies).

Mordvan tasavallan päämies Vladimir Volkov Helsingissä.

Liittovaltion tukea osuuskuntien perustamiseen

Vuonna 2006 Venäjällä perustettiin parituhatta maatalous- ja kuluttajaosuuskuntaa. Osuuskuntia perustettiin innokkaimmin alueilla, jotka saivat rahoitusta liittovaltiolta kansallisen ohjelman puitteissa. Nämä alueet olivat Mordvan tasavalta, Belgorod, Orenburgin alue ja Sahan tasavalta.

Maaseudun asukkaita Mordvan tasavallassa palvelevat myös luotto-osuuskunnat, joilla on Venäjällä pitkät perinteet. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa osuuskuntia perustettiin Venäjällä talonpoikien elinolojen parantamiseksi maaseudulla.

Ammattiliitot, työläisneuvostot sekä osuuskunnat olivat niin ikään tärkeitä vaikutuskanavia ennen Venäjän vuoden 1917 vallankumousta.

Keski-Venäjän leuto ilmasto on pitkän kasvukautensa ansiosta maataloudelle suotuisa.

Tasavalta on Venäjän viiden suurimman alueen joukossa lihan, maidon ja munien tuotannossa. Maataloustuotanto on kasvanut Mordvassa 30 prosenttia viimeisten viiden vuoden aikana.

Kasvihuoneissa kasvatetaan tuoreiden vihannesten lisäksi yrttejä ja kukkia. Yksi neljästä ruususta Venäjällä tuleekin Mordvasta.

Vireä suomalais-ugrilainen kansa

Mordvan tasavalta sijaitsee Volgan länsipuolella Moskovasta itäkaakkoon. Tasavallassa on asukkaita noin 834 000, joista valtaosa on mordvalaisia, jotka ovat yksi harvoista yhä elinvoimaisista suomalais-ugrilaisista kansoista.

Mordvassa puhutaan ersää ja mokšaa, jotka eroavat toisistaan lähes yhtä paljon kuin suomi ja viro. Suuri osa heistä asuu lähellä Volgan suurta mutkaa.

Mordvan delegaatio vieraili Helsingissä vuoden 2018 lopulla tasavallan päämiehen Vladimir Volkovin johdolla.

Vierailun yhteydessä pidetty korkean tason seminaari oli suunnattu suomalaisille yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita Venäjän alueiden tarjoamista mahdollisuuksista.

Venäjän kaupallisen edustuston järjestämässä tapahtumassa esiteltiin alueen investointikohteita ja innovaatioita eri toimialoilta.


Left Menu Icon
Right Menu Icon