Uuden osuuskunnan haasteita

Kysy asiantuntijalta -palstalla Osuustoimintakekus Pellervon yritysasiantuntija Matti Ketola kertoo uuden osuuskunnan haasteista ja verkkokaupan mahdollisuuksista pienosuuskunnalle.

Teksti: Matti Ketola
Jaa artikkeli

Mitkä ovat suurimpia haasteita osuuskunnan toiminnan alkuvaiheessa?

Haasteita voi olla hyvin erilaisia ja joskus limittäisiä vahvuuksien kanssa. Osuuskunnissa ne voivat liittyä erityisesti laajaan jäsenistön yhteistyöhön.

Osuuskuntaa perustettaessa tulee kartoittaa jäsenten erilaiset tavoitteet ja käydä kattava keskustelu niistä. Hyvänä työkaluna toimii osuuskunnan jäsenten välinen jäsensopimus, jossa määritellään jäsenyyteen liittyvät asiat ja velvollisuudet. Sen allekirjoittavat perustajajäsenet ja myöhemmin osuuskuntaan jäseneksi tulevat.

Jäsenistö voi herkästi jakaantua aktiivisiin ja toisaalta passiivisiin jäseniin. Tämä on luonnollista jäsenten erilaisten tilanteiden vuoksi. Hyvällä ennakkosuunnittelulla ja -sopimisella voidaan välttää ristiriitatilanteet ja sopia esimerkiksi korvauksesta yhteisten töiden tekemisestä tietenkin osuuskunnan taloudellisen tilanteen mukaan.

Lisätietoa osuuskunnan taipaleen alkuvaiheen hyvistä käytännöistä löydät Osuustoimintakeskus Pellervon YouTube -kanavan videoista ja webinaaritallenteista www.pellervo.fi/tallenteet.

Korona kavensi myyntikanavia – voisiko liikevaihtoa tulla verkkokaupalla?

Nyt on hyvä aika osuuskunnalle suunnata katse kohti verkossa myyntiä tätä hetkeä ja myöhempiäkin aikoja ajatellen. Voisiko tuotteita siirtää verkossa toteutettaviksi tai löytyykö uusia myyntikanavia perinteisille tuotteille verkossa?

Monesti verkkokaupassa ajatellaan myytävän ainoastaan tavaraa. Markkinapaikkojen supistuttua on hyvä kartoittaa mahdollisuuksia myös palveluiden myyntiin verkkokaupan avulla. Ne voivat olla perinteisesti toteutettavia, mutta miksei myös monessa tapauksessa verkossa. Esimerkiksi koulutusyritykset ovat paljolti siirtyneet etäratkaisuihin.

Verkkokauppa voi olla laaja satojen tuotteiden katalogi, sisältää vaikka yhden myytävän tuotteen tai palvelun tai mitä tahansa siltä väliltä.

Alkuun pääset: https://tieke.fi/verkkokauppaopas/

Matti Ketola
Yritysasiantuntija
Osuustoimintakeskus Pellervo

Avatar photo

Matti Ketola

Kirjoittaja työskentelee Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon yritysasiantuntijana.

Lue myös

Left Menu Icon
Right Menu Icon