Parhaat pankit

Fuusioiden avulla kasvua hakeneet Urjalan, Valkeakosken ja Akaan Seudun OP:t muodostivat Etelä-Pirkanmaan OP:n ja samalla pokkasivat suurten pankkien parhaan liiketoiminnan kasvattajan pestin. Muissa pankkikokoluokissa parhaat olivat Lounais-Suomen, Maaningan, Vesannon Halsua-Ylipään OP.

Teksti ja taulukko: Pasi Saarnivaara
Jaa artikkeli

Fuusioiden avulla kasvua hakeneet Urjalan, Valkeakosken ja Akaan Seudun OP:t muodostivat Etelä-Pirkanmaan OP:n ja samalla pokkasivat suurten pankkien parhaan liiketoiminnan kasvattajan pestin. Muissa pankkikokoluokissa parhaat olivat Lounais-Suomen, Maaningan, Vesannon Halsua-Ylipään OP.

Osuustoiminta-lehden parhaiden osuuspankkien vertailussa kaikki Suomen osuuspankit (OP Ryhmän sekä POP Pankki -ryhmän pankit) pisteytetään viidellä mittarilla: liikevaihdon, taseen ja jäsenmäärän vuosimuutos prosentuaalisesti, pääoman tuotto (ROA) sekä pankin vakavaraisuus. Jokaisessa kategoriassa pankit pisteytetään siten, että mikäli pankki on sijoittunut vertailussa oman kokoluokkansa pankkien parhaan kymmenyksen joukkoon, se on saanut kymmenen pistettä. Toiseksi parhaaseen kymmenykseen sijoittumisesta saa yhdeksän pistettä ja niin edelleen. Viiden mittarin yhteispistemäärä määrittelee pankkien sijoitukset.

Pankit mittelevät oman kokoluokkansa pankkien kesken. Pankit jaetaan neljään eri ryhmään taseen suuruuden mukaan. Jokaisessa ryhmässä oli noin 40 osuuspankkia. Yhteensä osuuspankkeja vertailussa oli mukana 170.

Osuuspankit jaettiin taseen suuruuden mukaan neljään ryhmään. Saman kokoluokan pankkien välillä tehtiin vertailu, kuinka hyvin pankki on pärjännyt. Mikäli pankki on sijoittunut kullakin mittarilla oman kokoluokkansa ryhmässä parhaan kymmenyksen joukkoon, se on saanut 10 pistettä. Toiseksi parhaaseen kymmenykseen sijoittumisesta saa 9 pistettä jne. Viimeisestä kymmenyksestä saa 1 pisteen. Yhteispistemäärä ratkaisee sijoituksen. Lähteet: Osuuspankkien ja Paikallisosuuspankkien vuosikertomukset 2019 sekä OP Ryhmän Viestintä ja POP Pankkiliitto osk.

Taulukkoa voi suurentaa klikkaamalla

Osuuspankit jaettiin taseen suuruuden mukaan neljään ryhmään. Saman kokoluokan pankkien välillä tehtiin vertailu, kuinka hyvin pankki on pärjännyt. Mikäli pankki on sijoittunut kullakin mittarilla oman kokoluokkansa ryhmässä parhaan kymmenyksen joukkoon, se on saanut 10 pistettä. Toiseksi parhaaseen kymmenykseen sijoittumisesta saa 9 pistettä jne. Viimeisestä kymmenyksestä saa 1 pisteen. Yhteispistemäärä ratkaisee sijoituksen. Lähteet: Osuuspankkien ja Paikallisosuuspankkien vuosikertomukset 2019 sekä OP Ryhmän Viestintä ja POP Pankkiliitto osk.

Pienestä suureksija ykköseksi

Suurten pankkien sarjassa kilpailivat pankit joiden tase on yli 400 miljoonaa. Vuoden 2019 tulosten perusteella suurimpien pankkien sarjassa parhaaksi liiketoiminnan kasvattajaksi nousi Urjalan OP, joka tunnetaan viime syyskuusta lähtien paremmin Etelä-Pirkanmaan OP:na. Kasvu tuli fuusiosta, kun Akaan Seudun ja Valkeakosken OP:t yhdistivät voimansa Urjalan kanssa. Siinä samassa viime vuonna pienten sarjassa paininut nousi suurten pankkien mittelöön ja fuusion avulla suoraan parhaaksi liiketoiminnan kasvattajaksi. Kasvu tuli fuusion myötä, mutta vakavaraisuusaste oli kolmen pankin yhdistelmällä kiitettävä ja pankkien priimaa. Sen lisäksi fuusiokumppaneista Akaan seudun OP oli viime vuonna keskisuurten pankkien paras liiketoiminnan kasvattaja.

Toiseksi suurten pankkien sarjassa sijoittui muutama vuosi sitten POP-ryhmästä OP Ryhmään loikannut Ylä-Savon OP. Savossa Sonkajärven fuusio siivitti kasvua. Kolmanneksi ylsi tällä kertaa Uudenmaan OP, joka syntyi Länsi-Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan OP:n laittaessa hynttyyt yhteen niin ikään viime vuoden syyskuussa.

Lounais-Suomen OP ja Maaninka keskisuurten aatelia

Toiseksi suurimpien pankkien ryhmässä (tase 150-400 miljoonaa) voittajaksi nousi Lounais-Suomen OP erinomaisella kliikevaihdon ja taseen kasvulla sekä lähes kiitettävällä vakavaraisuudella. Hopealle tässä luokassa sijoittui kolmen pisteen päähän voittajasta Kuhmon OP ja pronssille Ruukin OP.

Kolmanneksi suurimpien pankkien, joilla tase on 85-149 miljoonan välillä, ryhmässä voiton vuodelta 2018 uusi Maaningan OP Pohjois-Savosta. Vuonna 2017 pankki jäi jaetulle toiselle sijalle. Maaningassa mestaruus ja mitalikahvit alkavat olemaan jo siis lähes rutiinia. Pukkilan OP sen sijaan tuli nyt jo kolmatta vuotta putkeen hopeasijalle.

Pienten pankkien sarjassa tiukkaa vääntöä

Pienimpien pankkien ryhmässä, jossa pankkien taseet ovat alle 85 miljoonaa, jaetulle ykkössijalle pääsivät Halsua-Ylipään OP sekä Vesannon OP. Kolmanneksi sijoittui Nagu Andelsbanken Nauvosta. Nauvolaiset uusivat nyt pronssinsa viime vuodelta.

Osuuspankeilla hyvä vuosi

Osuuspankkien vuosi oli erinomaisen hyvä. Liikevaihto pankeilla kasvoi reippaasti vuoden 2018 liikevaihdon laskun jälkeen. Taseet jatkoivat kasvua nopeammin kuin vuosiin ja tuottoakin tehtiin sen verran enemmän, että pääomantuottoprosentti oli keskimäärin edellisvuotta paremmalla tasolla. Myös jäsenmääriään pankit onnistuivat kasvattamaan viiden prosentin vauhdilla. Vakavaraisuusasteet kuitenkin laskivat keskimäärin kymmenellä prosenttiyksiköllä. Joka selittää taseen reipasta kasvua, tasetta on kasvatettu lainarahalla.

Vakavaraisuusasteet ovat kuitenkin osuuspankeilla erinomaisessa kunnossa edelleen, joten vähän sitä voi käyttääkin tuottojen saamiseksi. Epävakaan maailman taloustilanteen takia kuitenkin toivoa voisi, ettei vakavaraisuusasteen laskusta tule trendi.

Left Menu Icon
Right Menu Icon