Kilpailulaki muuttuu – mitä se merkitsee?

Hallitus antoi marraskuun alussa eduskunnalle esityksen kilpailulain muutoksesta. Muutoksen taustalla on EU-direktiivi ja sen kansallinen täytäntöönpano. Kyseessä on merkittävin kilpailulainsäädännön muutos vuosiin.

Jaa artikkeli

Hallitus antoi marraskuun alussa eduskunnalle esityksen kilpailulain muutoksesta. Muutoksen taustalla on EU-direktiivi ja sen kansallinen täytäntöönpano. Kyseessä on merkittävin kilpailulainsäädännön muutos vuosiin. Laki hyväksyttäneen eduskunnassa viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Kilpailuviranomaisten toimivaltuudet laajenevat ja yritysten vastuu kilpailulain rikkomisesta lisääntyy ja ankaroituu. Erityisesti toimialajärjestöjen ja niiden jäsenten vastuu ja seuraamusmaksuriski lisääntyvät merkittävästi. Tässä lyhyt yhteenveto keskeisistä muutoksista.

Uutena seuraamuksena lakiin on tulossa mahdollisuus määrätä kiellettyyn kilpailurajoitukseen syyllistynyt yritys rakenteellisiin korjaustoimenpiteisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yritys voidaan velvoittaa esimerkiksi myymään osa liiketoiminnasta, jos muita korjaustoimenpiteitä kielletyn toiminnan lopettamiseksi ei pidetä riittävinä.

Kilpailuviranomaiset voivat tutkinnan aikana myös antaa väliaikaismääräyksiä kielletyn rajoituksen lopettamiseksi. Vaikka esityksen mukaan väliaikaismääräykset voidaan nykyisen lain mukaisesti antaa myös määräaikaisena, voivat kilpailuviranomaiset jatkossa määrätä, että ne ovat voimassa siihen asti, kunnes tutkinta on saatu päätökseen.

Seuraamusmaksujen määrä tulee nousemaan merkittävästi nykyisestä. Uutuutena lakiin esitetään sitä, että yritykselle voidaan määrätä seuraamusmaksuja jo tutkinnan aikana, jos katsotaan, että yritys on pyrkinyt estämään tai hankaloittamaan kilpailurajoituksen selvittämistä. Tällöin seuraamusmaksu voi olla jopa prosentin yrityksen kokonaisliikevaihdosta.

Avatar photo

Anne Ekonoja

Kirjoittaja on Osuuskuntien Keskusjärjestö Pellervon lakiasiainjohtaja

Lue myös

Left Menu Icon
Right Menu Icon