PKO jälleen paras

Alueosuuskaupoista kahden kärjessä on ollut jo yhdeksän vuotta PKO Pohjois-Karjalasta. Nyt PKO varmisti paalupaikan jo kolmatta vuotta peräkkäin. Viime vuonna jaetulle ykkössijalle ponnistaneen PeeÄssän Pohjois-Savosta PKO jätti tällä kertaa selvästi taakseen.

Teksti ja taulukko Pasi Saarnivaara | Kuva S-Ryhmä/Lari Lappalainen
Jaa artikkeli

Osuustoiminta-lehden osuuskauppavertailussa selvälle ykkössijalle liiketoiminnan kasvattamisessa punnersi viime vuoden tuloksilla PKO. Se pärjäsi muita paremmin etenkin liikevaihdon kasvattamisessa sekä jäsenmäärän kasvussa haasteellisen koronavuoden aikana. Myös liikeylijäämä oli kiitettävällä tasolla.

Kaksoisluonne vahvasti esillä

PKO:n erityisen hyvää kehitystä siivitti Jukolan osuuskaupan sulautuminen PKO:n kanssa syyskuussa 2019. Vuosi 2020 oli siis ensimmäinen täysi vuosi fuusion jälkeen. Yhdeksän vuotta kahden parhaan joukossa oleminen tosin kertoo, ettei kärkipaikkaa ole lunastettu pelkän fuusion avulla.

PKO tuo poikkeuksellisen vahvasti esille osuuskunnan kaksoisluonnetta jäsen- ja liikeyhteisönä. Vuosikertomuksessa kaksoisluonnetta kuvataan kiikkulaudaksi: laudan molempien päiden tulee olla tasapainossa. Ei voi liikaa keskittyä vain taloudelliseen kannattavuuteen eikä myöskään pitkällä aikavälillä syödä taloudellista kannattavuutta kokonaan. Osuuskunnat yritysmuotona poikkeavat esimerkiksi osakeyhtiöistä tässä olennaisesti.

PKO on osoittanut, että yritysmuoto ja sen kaksoisluonne oikein tasapainoiltuna voi olla selkeä kilpailuetu: tyytyväiset jäsenet luovat taloudellista kannattavuutta.

Toimitusjohtaja Juha Kivelä painottaa omassa tekstissään PKO:n tuomia hyötyjä maakuntaan: verot, palkat, investoinnit, jäsenhyödyt ja ostot omasta maakunnasta nousevat yhteensä yli sataan miljoonaan.

Tulosta suurista investoinneista huolimatta

PeeÄssä on tahkonnut kiitettävää tulosta, vaikka iso osa laitetaankin jatkuvaan toiminnan kehittämiseen investointeina.

Vuonna 2020 bruttoinvestoinnit käyttöomaisuuteen PeeÄssällä olivat 44,7 miljoonaa euroa, joka on 7,5 prosenttia liikevaihdosta ja 13 prosenttia taseesta. Myös kuluvalle vuodelle on varattu 45,4 miljoonan investointipotti.
Suurin yksittäinen kohde on Kuopion Prisman remontointi ja laajennus. Oman osansa saavat myös Särkiniemen Sale, Sokos Hotel Puijonsarvi ja pari ABC:tä. Vahva taloudellinen asema sekä loistava tuloksentekokyky on mahdollistanut toimipaikkaverkoston kehittämisen tulorahoituksella.

PeeÄssä on menneinä vuosina ollut myös erityisen ansioitunut tuloksensa jakamisessa omille asiakasomistajilleen. Osuuskunnan hallituksen esitys pelkästä ylijäämän palautuksesta oli jälleen yli 14 miljoonan luokkaa. Yhteensä omistajat nettosivat bonuksia, maksutapaetua ja ylijäämänpalautusta 41,5 miljoonaa euroa eli saman verran kuin yritys on laittanut investointeihin.

Näillä toimilla odotettavissa on, että PeeÄssä tulee keikkumaan osuuskauppojen aatelina myös jatkossa.

Koronavuodesta selvittiin kiitettävästi

Vuonna 2020 kahdeksalla osuuskaupalla yhdeksästätoista liikevaihto laski ja kaikilla muilla kasvoi. Tämä on hieman heikommin kuin mihin on viime vuosina totuttu. Keskimäärin osuuskauppojen liikevaihto oli kuitenkin plussalla, kasvua prosentin verran ja lähes sata miljoonaa euroa. Lähes kaikki osuuskaupat pystyivät edelleen kasvattamaan myös omia pääomia yhteensä 142 miljoonalla.

Poikkeukselliset olosuhteet huomioiden osuuskauppojen tulos ja vuosi sujuivat kiitettävästi.

Osuuskauppojen yhteenlaskettu tase on jo lähes 5,9 miljardia, josta huikeat 74 prosenttia eli 4,3 miljardia on omaa pääomaa.

Taloudelliset lähtökohdat osuuskaupoilla pandemian jälkeiseen aikaan, tai sen jatkumiseen, ovat siis edelleen mahtavat.

Klikkaa taulukko suuremmaksi.

Left Menu Icon
Right Menu Icon