Parhaat osuuspankit

Teksti ja taulukko Pasi Saarnivaara

Oman kokoluokkansa parhaimmiksi liiketoiminnan kasvattajiksi nousivat tällä kertaa Suomenselän OP, Järvi-Suomen Osuuspankki (POP), Maaningan OP ja Honkajoen Osuuspankki (POP).

Jaa artikkeli

Osuustoiminta-lehden parhaiden osuuspankkien vertailussa kaikki Suomen osuuspankit (OP Ryhmän ja POP Pankki -ryhmän pankit sekä S-Pankki) pisteytetään viidellä mittarilla: liikevaihdon, taseen ja jäsenmäärän vuosimuutos prosentuaalisesti, pääoman tuotto (ROA) sekä pankin vakavaraisuus.

Jokaisessa kategoriassa pankit pisteytetään siten, että mikäli pankki on sijoittunut vertailussa oman kokoluokkansa pankkien parhaan kymmenyksen joukkoon, se on saanut 10 pistettä. Toiseksi parhaaseen kymmenykseen sijoittumisesta saa 9 pistettä ja niin edelleen.

Viiden liiketaloudellisen mittarin yhteispistemäärä määrittelee pankkien sijoitukset.

Pankkivertailu tehdään kokoluokittain, jotta vertailu olisi mahdollisimman tasaväkinen. Pankit jaetaan neljään eri ryhmään taseen suuruuden mukaan.

Jokaisessa ryhmässä oli noin 35 osuuspankkia. Yhteensä osuustoiminnallisia pankkeja vertailussa oli mukana 140.

Suomenselällä vilkasta viime vuosina

Suurten pankkien sarjassa kilpailivat pankit, joiden tase on yli 600 miljoonaa euroa. Suurimpien pankkien sarjassa parhaaksi liiketoiminnan kasvattajaksi nousi Suomenselän OP.

Kasvua haettiin fuusion avulla Oulaisten kanssa, kun Oulaisten OP sulautui pankkiin 30.9.2022. Viimeisin pankkien sulautuminen oli jo neljäs fuusiokierros kymmenen vuoden aikana.

Samalla pankin koko on Haapajärven OP:n ajoista lähes kymmenkertaistunut, nyt jo yli miljardiluokkaan.

Pelkkä fuusio ei automaattisesti johda kuitenkaan menestykseen vertailussa. Myös vakavaraisuus ja pääoman tuotto pitää olla kohdillaan. Jälkimmäinen Suomenselällä on ollut kiitettävää ja vakavaraisuuskin osuuspankkien keskiarvoa parempaa.

Suurten pankkien sarjassa toiseksi sijoittui niin ikään fuusion avulla kasvua hakenut Lounais-Suomen OP. Taseen kasvu pankilla oli vuonna 2021 ihan omin neuvoinkin viiden prosentin luokkaa, mutta Loimaan avulla tase kertaheitolla tuplaantui.

Vakavaraisuus oli pankkien parhaimmistoa, mutta pääoman tuotto jäi keskiarvon alle.

Kolmanneksi ja samalla parhaaksi ilman fuusioita kasvua saavuttaneeksi kipusi Etelä-Pirkanmaan OP.

Järvi-Suomen Osuuspankki keskisuurten paras

Toiseksi suurimpien pankkien ryhmässä (tase 200–600 milj. €) voittajaksi nousi vielä hetki sitten Siilinjärven Osuuspankkina tunnettu Järvi-Suomen Osuuspankki.

Kiitettävään tulokseen päästiin yhdistämällä voimat Reisjärven Osuuspankin kanssa edellisvuoden toukokuussa.

Kaikki mittarit näyttävät täyttä kymppiä, vain vakavaraisuus oli osuuspankkien keskuudessa alakastia. Tosin 21,3 kokonaisvakavaraisuussuhteella ei ole hävettävää.

Vertailun vuoksi Nordean vakavaraisuus oli aavistuksen verran huonompi vuonna 2021, ja sitä mainostetaan ”Euroopan parhaimpina”.

Toiseksi sarjassa sijoittui Jokilaaksojen OP, hieman kattavamman fuusion voimin. Perhonjokilaakson OP:hen sulautuivat viime vuonna Halsua-Ylipään, Toholammin ja Ullavan OP, samalla nimi vaihdettiin nykyiseksi.

Pronssille selviytyi OP Joki-Pohjanmaa, jossa nähtiin myös kolmen pankin fuusio.

Kolmanneksi suurimpien pankkien (tase 100–200 milj. €) ryhmässä voiton vei tällä kertaa Maaningan OP. Hienolla kokonaissuorituksella ja ihan ilman fuusioita.

Niukasti toiseksi tuli Kronoby Andelsbank ja kolmanneksi Nivalan Järvikylän POP Pankki.

Pienet haalivat jäseniä

Pienimpien pankkien ryhmässä, jossa pankkien taseet ovat alle 100 miljoonaa, ykköseksi kapusi POP-ryhmän Honkajoen Osuuspankki.

Toiseksi nousi nauvolaisten Nagu Andelsbank ja kolmanneksi Isojoen Osuuspankki.

Pankit voivat olla ylpeitä varsinkin pienillä paikkakunnilla kiitettävästä jäsenmäärän kasvattamisestaan.

Osuuspankeilla reippaasti parempi vuosi

Osuuspankkien vuosi oli aiempiin verrattuna melko hyvä. Viimeisen viiden vuoden aikana vain vuosi 2019 oli hieman parempi.

Liikevaihto pankeilla kasvoi keskimäärin 13 prosenttia, ja pääoman tuotto oli kohtalaisen hyvällä tasolla. Taseet paisuivat ennätystahtia ja vakavaraisuudetkin paranivat entisestään.

Taseet kasvoivat lähes 13 prosenttia ja pankkien vakavaraisuus keskimäärin ylitti jo todella hyvän 40 prosentin rajan.

Klikkaa taulukko suuremmaksi

Left Menu Icon
Right Menu Icon