Suomen parasta kotipalvelua Kalajokilaaksossa

Teksti Matti Ketola | Kuva Osuuskunta Kototuote 

Osuuskunta Kototuotteen perusti vuonna 1996 ylivieskalaisten käsityöyrittäjien naisporukka. Pian osuuskunta alkoi tuottaa myös hoivapalveluita, kuten omaishoitajan sijaisuutta ja kotihoivaa sekä tukipalveluita, kuten kotisiivouksia.

Jaa artikkeli

Osuuskunta Kototuote sai vastaajilta parhaat arviot, kun THL kysyi viime vuonna asiakastyytyväisyyttä kotihoidon asiakkailta.

Kysely lähetettiin kaikkiin Manner-Suomen yli 2800 vanhuspalveluyksikköön. Vastauksia kertyi 42 000.

Vuodesta 2016 aiemmin monialainen Osuuskunta Kototuote on keskittynyt tarjoamaan ainoastaan kotipalveluja.

”Palvelumme on kiireetöntä ja asiakaslähtöistä. Asiakaskäynnit toteuttaa hänen henkilökohtainen työntekijänsä”, kertoo toimitusjohtaja Toini Heinistö, joka on työskennellyt Kototuotteessa kaksi vuotta. Aiemmin hän työskenteli kunnallisessa kotihoidossa.

Jäseniä osuuskunnalla on 12. Työntekijöillä on mahdollisuus hakea osuuskunnan jäsenyyttä.

Osuuskunnan hallitus päättää jäseneksi ottamisesta. Osuusmaksut ovat kohtuullisia, mutta vain kuusi osuuskunnan noin 30 työntekijästä on hakenut ja hyväksytty jäseneksi.

Lisäksi osuuskunnalla on kymmenen jäsentä, jotka eivät enää työskentele osuuskunnassa. Osuuskunnan hallitus muodostuu yrityksessä työskentelevistä jäsenistä.

Hyvinvointialue tuo uusia tuulia

Vuoden 2022 loppuun Kototuote oli peruspalvelukuntayhtymä Kallion palvelusetelituottaja, mutta vuodenvaihteen jälkeen yhteistyötaho on ollut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde.

”Pohteesta on ilmoitettu meille, että toimintapuitteisiin ei tule pariin vuoteen muutoksia, vaan jatkamme samoilla sopimuksilla. Siirtymä ei ole vaikuttanut vielä millään lailla toimintaamme, mutta on iso kysymysmerkki, miten asiat menevät jatkossa”, Toini Heinistö toteaa.

Hän kuitenkin arvioi, että osuuskunnan pitäisi tulevaisuudessa toimia laajemmalla alueella kuin nykyisin.

”Tällä hetkellä Kototuote on suurin vanhan Kallion peruspalvelukuntayhtymän alueen palvelusetelituottaja. Muita palvelusetelituottajayrityksiä alueella on puolenkymmentä.”

Kototuotteen palvelut täydentävät hyvinvointialueen omia kotihoidon palveluita.

Osuuskunnalle ohjautuu hyvinvointialueen palveluiden kriteerien ulkopuolelle jääviä palveluseteliasiakkaita.

”Meillä on asiakkaita, jotka vaativat paljon aikaa, mutta vakavammin sairaat ohjautuvat yleensä kotihoitoon.”

Osuuskunnassa on töissä kaksi sairaanhoitajaa, jotka voivat ottaa esimerkiksi verikokeita, mutta asiakkaat eivät yleensä ole sairaanhoidollisesti haastavia.

Paikallista palvelua

”Asiakkaamme ovat 60-70 -prosenttisesti palveluseteliasiakkaita ja loput itse maksavia. Jälkimmäiset ostavat pääsiassa siivouspalveluja ja henkilökohtaista apua”, valottaa Heinistö.

Kototuote toteuttaa myös toiminta-alueellaan rintamaveteraanien asumista tukevat palvelut valtion kustantamina.

”Suurin osa työntekijöistämme työskentelee kotipaikkakunnallaan; kalajokisilla on asiakkaat Kalajoella ja ylivieskalaisilla Ylivieskassa.”

”Olemme haluttu työpaikka tuntimäärän joustavuuden takia.”

Kaikki osuuskunnan työntekijät ovat tuntityöntekijöitä ja he voivat itse määritellä työmääränsä. Osa työntekijöistä on osatyökykyisiä.

”Olemme haluttu työpaikka juuri tuntimäärän joustavuuden takia”, Heinistö iloitsee.

Osuuskunnalla on jatkuva avoin työpaikkahaku omilla verkkosivuillaan ja hakemuksia kuulemma tulee koko ajan.

Kototuotteella on säännöllisesti työharjoittelijoita ja oppisopimusopiskelijoita. Haastatteluhetkellä oli juuri kaksi oppisopimusjaksoa alkamassa.

Harjoittelijat kulkevat asiakkaiden luona pääasiassa työnohjaajiensa kanssa.

Etälääkäri kotiin hoitajan mukana

Vuonna 2021 Kototuotteella oli Business Finlandin rahoittama projekti. Siinä kehitettiin etälääkäripalvelu, jossa hoitaja menee tietokoneen kanssa asiakkaan luokse.

Palvelu tuotetaan turkulaisen Trinitas Lääkäritalon kanssa, jonka lääkärit ovat varttuneiden ihmisten hoitoon erikoistuneita geriatreja.

”Näin asiakkaan itsensä ei tarvitse osata muodostaa yhteyttä lääkäriin. Hoitaja tekee lääkärin määräämät mittaukset ja verikokeet. Myös lääkelistan päivitykset saadaan tehtyä samalla kertaa”, Heinistö kertoo.

Hänen mukaansa palvelu helpottaa tilanteita, joissa asiakas on liian heikkokuntoinen lähtemään terveyskeskukseen tai kulkuyhteydet ovat huonot.

 

 

 

Left Menu Icon
Right Menu Icon