Sijoittajaosuuskunnat vaikuttavamman kansankapitalismin asialla

Teksti Jukka Suvitie

Monialaosuuskunta Tradekan vuosi 2023 on sijoitustuottojen ansiosta alkanut paremmin kuin mollivoittoinen viime vuosi. Ongelmia, riskejä ja haasteita riittää jatkossakin: konsernin liiketoiminnat ovat olleet viimeksi voitolla 2019 ja kiinteistösijoitusten arvoissa lienee laskupaineita.

Jaa artikkeli

Pankkeja ja vakuutusyhtiöitä edustavan Finanssialan (FA) kevätkampanjateema on ”Kansankapitalismi – hyvän ja pahan päivän varalle”.

FA:n mukaan suomalaisista jo lähes joka kolmannella on säästöjä kotimaisissa sijoitusrahastoissa, joiden pääomat olivat joulukuussa 2022 yhteensä 134 miljardia euroa.

Tähän verrattuna sijoittajaosuuskuntiemme hoidossa olevien jäsenpääomien alle miljardin euron yhteismäärä on pieni.

Mutta näyttää siltä, että suomalaisten ja aivan erityisesti pohjalaisten ja savolaisten kannalta sijoittajaosuuskuntien pääomilla voidaan saada paljon enemmän aikaan.

Vuosi 2022 oli sijoittajille yleisesti vastoinkäymisten ja uhkien sävyttämä.

Se oli sijoitustuotoilla mitattuna heikoin vuosikymmeniin, todetaan Pohjanmaan Sijoitusosuuskunta Arvon toimintaympäristökatsauksessa.

Konsernin liiketoiminta oli tappiolla, mutta myyntivoittojen ansiosta osuuskunta ylsi 4 miljoonan euron ylijäämään.

”Vuosi 2022 oli sijoittajille yleisesti vastoinkäymisten ja uhkien sävyttämä.”

Valtakunnallista näkyvyyttä saaneisiin Skartaan ja Keliberiin tehdyt vähemmistösijoitukset tuottivat hyvää ensin näille alueen yrityksille ja sijoitusten myynnin myötä osuuskunnalle ja sen jäsenille – hyvä diili.

Arvo listautuu pörssiin

Arvon työ alueen hyväksi jatkuu, sanoo alkuvuoden 2023 jäsenlehdessä toimitusjohtaja Jari Pirinen ja nostaa yhä tavoiterimaa esittelemällä Suomen oloissa ainutlaatuista osuuskuntainnovaatiota: Arvon osuuden listaamista pörssiin tavoitteena saada osuudelle mahdollisimman oikea eli käypä hinta.

Se onnistuu vain erinomaisen talousviestinnän tukemana, mikä Arvossa on selvästi ymmärretty – katsokaa vaikka yrityksen nettisivuja ja julkaisuja.

Osuuskunta KPY:llä on Arvon tapaan yli 20 000 omistajaa, samantyyppinen historia ja listautumissuunnitelmia silläkin.

Vuoden 2022 tuloskatsausta vielä odotellaan, mutta puolivuotiskatsauksen pohjalta kovin hyvää ei ole tiedossa: konsernin liikevaihdon lasku oli yritysjärjestelyjen myötä lähes 30 prosenttia ja tulos valahtanut miinukselle.

Konsernin toimitusjohtajan Anssi Lehikoisen johdolla KPY on tehnyt hartiavoimin työtä yritysostoilla ja -myynneillä sekä uudella strategialla, johon KPY Novapolis-kiinteistöjätin lisäksi kuuluu nyt vähemmistöosuusyritysostojen tekeminen alueella ja valtakunnallisesti.

Tradeka-konserni kertoo puolestaan olevansa 200 000 jäsenen omistajaosuuskunta, joka harjoittaa sijoitusliiketoimintaa Tradeka-sijoitus Oy:n kautta.

Yhtiön sijoitustoiminnan tuotto valahti viime vuonna miinukselle, toteaa toimitusjohtaja Perttu Puro tilinpäätöksen ennakkotiedoissa.

Sijoituksissa on perinteisesti ollut vahva paino korkosijoituksilla. Vuoden 2023 näkymät ovat siten sumuiset ja riippuvat korkotason muutoksista.

Left Menu Icon
Right Menu Icon