SOK:n pääjohtajana vuoden alussa aloittanut Hannu Krook patistaa valtiovaltaa ja muita toimijoita tavoittelemaan Suomeen kansainvälisiä tapahtumia, kun korona antaa siihen mahdollisuuden.
Yhteiskunnallisten yritysten strategian päivittäminen vastaamaan EU:n yhteisötalouden toimintasuunnitelmaa ja suosituksia etenee. Keväällä kuultiin erityisesti kentän tarpeita, ja osuuskuntien näkökulma tuli myös esille.
Seinäjoella toimiva Osuuskunta Nostates syntyi vuonna 2024 luovan alan tekijöiden yhteisöksi, jossa taiteilijat saavat käyttöönsä työtiloja, residenssipaikkoja ja mahdollisuuden jakaa osaamistaan. Osuuskunnan toiminnanjohtaja Niina Keltamäki ja hallituksen puheenjohtaja Minna Bengs pyörittävät yrityksen arkea.
Osuuskuntaväki on perinteisesti korostanut, että heidän työnsä kantaa isossa kuvassa hedelmää koko Suomelle. Näkemyksen tueksi on tarjolla myös faktaa. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan osuuskunnat kerryttivät vuonna 2023 lähes 10 prosenttia Suomen verotuloista, työllistivät yli 71 000 henkilöä (kokoaikaisiksi muunnettuna) ja maksoivat palkkoja liki 3,7 miljardia euroa. Bonuksena on vielä paikallinen voitonjako, joka sataa maakuntien kasvulaariin.
Runsaasti erilaisia kesätapahtumia on tarjolla jälleen eri puolilla Suomea, tietenkin osuustoiminnallisesti.
Helsinki oli osuustoimintatutkimuksen keskiössä, kun Kansainvälisen osuustoimintaliitto ICA:n Euroopan konferenssi järjestettiin 12.–13.6.2025 Helsingin yliopiston tiloissa.
Tässä ajassa tarvitaan ennen muuta osuuskuntia – niiden toiminnalle on vahva tilaus. ”Toivon hartaasti, että tutkimuksessani tekemäni huomiot herättävät keskusteltua siitä, mikä on osuuskuntien tarkoitus 2020-luvulla ja mitä se voisi parhaimmillaan olla”, juuri tohtoriksi väitellyt yliopisto-opettaja Sanna Saastamoinen painottaa.
Finanssimaailman kehitys on kulkenut kohti suurempia pankkeja ja harvempaa konttoriverkostoa. Onko iso koko ainoa keino pärjätä?
Pensasaitojen leikkausta, lumitöitä, siivousta tai apua ikäihmisille arjen askareissa – Joensuusta käsin toimiva Pohjois-Karjalan Napakka Osuuskunta on jo vuodesta 2004 tarjonnut laajan valikoiman palveluja ja joustavan työpaikan eri alan ammattilaisille.
”Keskinäisen yhtiön toiminnan ydin on omistaja-asiakkaiden elämänturvan parantaminen ja heille lisäarvon tuottaminen. LähiTapiolan on menestyäkseen osattava tuottaa kuluttajien tarpeita vastaavia palveluja kilpailukykyiseen hintaan”, luonnehtii LähiTapiolan uusi pääjohtaja Sari Heinonen.
Kesäkuun kansainvälinen huipputapahtuma kokoaa yhteen alan tutkijat, opiskelijat ja muut osuustoiminnasta kiinnostuneet.
Ruotsissa terveyskeskusosuuskunnat turvaavat pienempien paikkakuntien lähipalveluja. Haastetta tuo vakituisten lääkärien saaminen, väestön ikääntyminen ja yleinen kustannustason nousu.
Kantamoinen on Lempäälässä toimiva osuuskunta, jossa yhteisöllisyys ja joustava yrittäjyys kietoutuvat sote-palveluiden tuottamiseen.